5 functies van InDesign die je moet kennen

07/07/2022 Thomas Verlinden

InDesign is een belangrijke tool in de grafische vormgeving. Dit veelzijdige opmaakprogramma van Adobe is dé referentie voor de digitale samenstelling van drukwerk. Wil je graag aan de slag binnen de grafische, creatieve of commerciële sector? Dan is een grondige kennis van InDesign een enorme troef. Wil je weten of je basiskennis van deze populaire software alvast in orde is? Lees dan snel verder en test of je klaar bent voor onze cursus Indesign Gevorderden .
 

1. Panels

Elk ontwerp dat bestemd is voor desktoppublishing start in de panels van InDesign. Deze uitgebreide menu's, die deel uitmaken van je werkruimte, omvatten alle functies die je gebruikt om van je idee een afgewerkt product te maken. Hoe beter je kennis van de panels, hoe beter je ontwerp dus wordt. Wil je graag meer overzicht krijgen terwijl je met InDesign werkt? Druk dan eens op de tabtoets en houd eventueel de shifttoets ingedrukt. Zo verdwijnen en verschijnen je panels. 
 

2. Grid

Een 'grid' noemen we in het Nederlands ook wel 'rooster'. Wanneer je deze functie in InDesign inschakelt, verschijnt er dan ook een raster met lijnen. Deze handige tool wordt vaak gebruikt als houvast tijdens het ontwerpen. Een grid is bepalend voor de pagina-indeling van je ontwerp. Eenmaal ingesteld, is deze nog moeilijk te veranderen. Het is dus belangrijk dat je vooraf goed nadenkt over het gebruik van je grid. 
 

3. Afloop

De afloop, oftewel: de bleed, is de extra ruimte buiten de marges van je pagina waarin je de achtergrond van je ontwerp laat doorlopen. Met deze handige functie voorkom je dat er bij de drukker een witte rand rond je drukwerk verschijnt. Zo loopt je ontwerp mooi door tot aan het einde van de pagina, ook wanneer de drukker je design per ongeluk schuin afsnijdt. De afloop herken je aan de rode lijnen langs de marges. 
 

4. Tracking

Wie InDesign zegt, denkt ook meteen aan typografie: de opmaak en plaatsing van tekst. Indrukwekkend drukwerk omvat naast sprekende beelden immers pakkende teksten. Wie tekst wil vormgeven met InDesign komt vroeg of laat de trackingfunctie tegen. Tracking heeft alles te maken met de spatiëring, oftewel: de witruimte, tussen letterparen. Door met deze spatiëring te spelen, voeg je dat laatste woordje toch nog toe aan je beperkte tekstkader. 
 

5. Ligaturen

Taalliefhebbers opgelet, want de ligaturen zullen jullie doen watertanden! Ook dit handigheidje stamt af uit de typografie. Ligaturen zijn twee of meer karakters die samengevoegd worden en zo één karakter vormen. En verrassing, ons dagelijks leven staat bol van deze grafische hoogstandjes. Denk maar aan de ampersand (&), dit veelgebruikte karakter vormt het huwelijk tussen de letters 'E' en 't'. De betekenis van dit karakter is dan ook het Latijnse 'et', oftwel het Nederlandse 'en'.  Stel je voor dat je als grafisch vormgever een soortgelijk icoon uitvindt!
 
Klonken de bovenstaande functies je bekend in de oren? Maar wil je graag meer panels ontdekken, de bleed tot het uiterste drijven, experimenteren met ligaturen en nog zoveel meer? Volg dan de groepsles of Virtual Class Indesign Gevorderden  en til jouw drukwerk naar een hoger niveau! 


cpWouldYou

 • Je tilt je eigen grafische ontwerpen naar een hoger niveau
 • Je leert geavanceerde toepassingen van InDesign gebruiken
 • Je verbetert je kennis van InDesign voor een vlotter gebruiksgemak


Indesign Gevorderden , aProfession

cpLiPracticalInfo

 • Diplôme
 • courseTypeG2
 • 5 cpCourseTypeDurationLesson cpLessonsPer 3 cpHoursPerClass
 • €449

cContent

 • Data merge
 • Interactieve webpagina's ontwikkelen
 • Drop-down menu’s, buttons, filmpjes, fly-in’s ontwerpen
 • Invul-pdf met buttons invoegen
 • Kalenders in tabellen maken
 • Superobjecten met object- en alineastijlen creëren

blogAvailable


relatedBlogs

De kracht van een Opleidingsplan

Het opleidingsplan: groeimogelijkheden voor werknemers

Graphisme : pourquoi devenir graphiste ?previousLabel

Interview - Nathalie Merighi, une de nos spécialistes en coaching

nextLabel

Een dag in het leven van Yonas, student Kapperstechnieken: Basis

relatedCourses


Indesign Gevorderden

studyCategories


Informatique & Technologies

Graphisme

blogTags


IndesignGevorderdenGrafisch ontwerpPublicatieGroepslessenThuisstudieVolwassenenonderwijsCursus indesignOpleidingAvondonderwijsGrafisch vormgeverAdobe indesignIndesign tutorialIndesign how toIndesign handleiding

mostRead


Qui peut être coach?

10/08/2018

Investissez dans le futur de vos amis et de votre famille

18/12/2018

Suivre une formation dans notre centre ? ils sont ravis de l’avoir fait !

12/08/2019

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0